Wij delen graag onze kennis met jou

Hallo, welkom op de website van Heleco (project versnellers)

Leuk en goed dat je geïnteresseerd bent in het verificatiegesprek, als toevoeging voor Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB).

 

Toelichting op het werken met een verificatiegesprek: het waarom

Werk jij met de UAV-GC of een ander geïntegreerd contract, dan pas je Systeemgerichte Contractbeheersing (SCB) toe. In de praktijk zien wij echter, dat SCB op veel verschillende manieren wordt ingevuld. En dat teams moeite hebben met de werkwijze van SCB.

In ons coachings- en begeleidingsprogramma geven we individuele coaching aan de contractmanager en begeleiden we zijn/haar team met contractmanagement. Alle deelnemers (van opdrachtgevende organisaties) geven bij de start van dit programma aan, dat ze moeite hebben risico’s te koppelen aan toetsen. En dat toetsen vaak reactief worden ingezet (als er al iets aan de hand is).

Rollen verschuiven door onrust

In die teams zien we dat teamleden van de opdrachtgever onrustig worden gedurende het project, omdat ze geen grip lijken te hebben op de processen. Vaak leeft de veronderstelling dat de opdrachtnemer het eigenlijk niet snapt of het overzicht mist. Soms terecht, maar vaak onterecht. Zodra er onrust ontstaat, gaat de gang van zaken in het project steeds stroever.

Het team aan opdrachtgeverskant bestaat veelal uit teamleden met een technische achtergrond. Wat doe je als je als technicus onrustig wordt? Antwoord: dan zoek je zekerheid in dat wat je kent. Gevolg is dat het team van de opdrachtgever de focus legt op de technische inhoud. Het opdrachtgeversteam brengt steeds meer aandachtspunten in en vertelt de opdrachtnemer hoe hij zijn project eigenlijk zou moeten doen.

Hierdoor raakt de essentie van SCB uit beeld: het monitoren op de juiste uitvoering van de werkprocessen conform projectkwaliteitsplan of kwaliteitssysteem. En hierdoor lijken de rollen van de opdrachtgever en opdrachtnemer gaandeweg op die van een traditioneel bestekwerk (UAV 2012).

Te laat toetsen

Bij de toepassing van SCB kan je toetsen uitvoeren. De praktijk is dat de opdrachtgever veel document- en producttoetsen doet. En af en toe een audit. Een document-/producttoets is een end-of-the-pipetoets (als je fouten constateert ben je al te laat en zijn faalkosten niet meer te voorkomen) en audits worden vaak pas ingezet als er dingen zijn geconstateerd die niet kloppen (en dan als stok wordt gebruikt).

Oorzaak hiervan is dat er onvoldoende kennis is bij projectteams van de opdrachtgever over hoe de opdrachtnemer zijn kwaliteitssysteem en -borging in het project moet toepassen (dit geldt overigens ook voor projectteams van opdrachtnemers!).

Kennis over en ervaring met het toepassen van een audit ontbreekt vaak. Daarnaast merken we dat het team van de opdrachtgever een audit als zwaar middel ziet. Een audit kost beide partijen een ook paar mandagen, dus is die beleving niet helemaal onterecht…

Oplossing: het verificatiegesprek

Omdat wij dit erkennen en herkennen introduceert Heleco het concept van het ‘verificatiegesprek.’ Bedoeld om de opdrachtgever vooraf inzicht te geven in de juiste voorbereiding van de opdrachtnemer van zijn werkzaamheden. En voor de opdrachtnemer een controle op die voorbereiding.

Een verificatiegesprek heeft elementen van een audit en is uit te voeren als onderdeel van een regulier overleg. We zien het verificatiegesprek als welkome aanvulling op het pallet aan toetsen bij een UAV-GC-project (en ook bij andere samenwerkingsvormen te gebruiken).

Door het verificatiegesprek op de agenda te zetten van een regulier overleg, wordt het team van de opdrachtgever uitgenodigd om steeds weer vooruit te kijken en actief aan te geven of zij risico’s zien of zorgen hebben over de werkprocessen die de opdrachtnemer nog gaat uitvoeren. Het helpt teams om de focus te houden of werkprocessen betrouwbaar en voorspelbaar worden uitgevoerd en daarmee uit de technische inhoud te blijven.

Wil je meer weten over het verificatiegesprek, vul je gegevens in en we sturen je via het Stappenplan Verificatiegesprek (als PDF via de email die je opgeeft).

 

 

Meer weten over ons coachings- en begeleidingsprogramma voor de contractmanager?

Heleco versnelt je project en maakt je project verrassend voorspelbaar!

In het kader van privacy: we gebruiken je gegevens om je éénmalig via de email te benaderen om feedback te vragen op het stappenplan en je wordt toegevoegd aan onze mailingslijst voor nieuwsbrieven (in elke nieuwsbrief wordt de optie gegeven om je uit te schrijven).

 

Uw vraag liever persoonlijk toelichten?

Schroom niet en neem contact met ons op via onderstaande telefoonnummers of e-mailadres.

Steven: +31 (0) 6 11 60 46 84
Louis: +31 (0) 6 17 45 41 95
  
E-mail: info@heleco.net
Neem contact op

Wilt u de nieuwsbrief onvangen? Schrijf dan in via de onderstaande knop.

Inschrijven

Heleco: heldere keuze

  • Adviseurs met de voeten in de klei
  • Onze klanten geven ons een 9 voor deskundigheid
  • Onze aanpak is uniek en efficiënt