Training Systeemgerichte Contractbeheersing

In drie dagen maakt u zich de essentie eigen van Systeemgerichte Contractbeheersing. In deze training geven wij extra aandacht aan het werken met kwaliteitsborging en -systemen en de communicatie met de opdrachtnemer en opdrachtgever.

Wat leer je van deze training?

Hoe zet je SCB écht effectief in? Centraal staat de beheersing van contracten op basis van risico’s. We gaan in op het kwaliteitssysteem en de borging van kwaliteit van de opdrachtnemer. Hoe koppel je Systeemgerichte Contractbeheersing met de UAV-GC? En hoe verloopt idealiter de communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? Deze training gaat een slag dieper dan andere trainingen (zie hieronder voor wat deze training onderscheidend maakt). De training biedt uiteraard ruimte om zelf casussen in te brengen. Er is ook aandacht voor het werken met projecten die kleiner en minder complex zijn. Kennis van de UAV-GC of ervaring met geïntegreerde contracten is nodig om de training te kunnen volgen.

Voor wie bedoeld?

Deze training is voor iedereen die in de praktijk aan de slag gaat met systeemgerichte contractbeheersing en biedt inzichten voor zowel deelnemers vanuit de opdrachtgever als de opdrachtnemer! We werken met voorbeelden uit de grond-, weg- en waterbouw (GWW) en de woning- en utiliteitsbouw (B&U).

 

Wat onderscheid deze training van andere aanbieders?

Extra aandacht voor het werken op basis van kwaliteitssysteem en extra aandacht voor de communicatie.

Bij het begeleiden van een geïntegreerd contract is de basis het kwaliteitssysteem van de opdrachtnemer. Goede kennis van hoe een kwaliteitssysteem moet werken is daarom een vereiste om een dergelijk werk te begeleiden.

In onze training is de eerste dag gericht op het verkrijgen van inzicht hoe het kwaliteitssysteem werkt bij de opdrachtnemer en hoe je daardoor inzicht krijgt in de kwaliteit van zijn werkprocessen en producten. Bij het begeleiden van een geïntegreerd contract is het kwaliteitssysteem van de opdrachtnemer de basis van toetsing door de opdrachtgever. Goede kennis van hoe een kwaliteitssysteem kan en moet werken is daarom een vereiste om een dergelijk werk te begeleiden (of als opdrachtnemer uit te voeren).

In de toelichting van de UAV-GC staat niet voor niets “Opdrachtgevers worden overigens geadviseerd zich er van te vergewissen wat er allemaal bij komt kijken, wanneer zij de Opdrachtnemer vragen ‘onder kwaliteitsborging’ te werken.”

Op de tweede dag gaan we in op risicosturing. Ook gaan we in hoe je via de toetsing van werkprocessen (uit het kwaliteitssysteem) van de opdrachtnemer inzicht krijgt in “hoe beheerst en voorspelbaar” een opdrachtnemer zijn werkzaamheden uitvoert. Op de derde dag wordt de opgedane kennis toegepast in het oefenen met het opstellen en uitvoeren van toetsen. Hierbij wordt de trainer bijgestaan door training-acteurs zodat de deelnemers situaties kunnen oefenen waar ze moeite mee hebben (reactieve opdrachtnemer, ontwijkende antwoorden, …). De situaties worden afgestemd op de inbreng van de deelnemers.

Dag 1

Op de eerste dag wordt de basis van SCB behandeld: kwaliteitssysteem en -borging bij de Opdrachtnemer en risicosturing.

 • Begrip kwaliteitssysteem en -borging
 • Hoe pas je dat toe?
 • Gebruik van de instrumenten van het kwaliteitssysteem
 • Stappen om het kwaliteitssysteem toe te passen
 • Relatie met Systeemgerichte Contractbeheersing
 • Risicomanagement

Deelnemers krijgen leesvoer en een oefening mee (voor lezen en uitwerken oefening is ca. 2 uur nodig)

Dag 2

Op dag 2 koppelen we de basis naar de processen van een Opdrachtnemer (ontwerp, realisatie en onderhoud).

 • Begrip en toepassing risicomanagement
 • Koppeling met de UAV-GC
 • Risico’s in processen
 • Vertaling in toetsplan en -planning
 • Oefening met risico-inventarisatie project en -proces

 

Dag 3

Op dag drie gaan we interactief aan de slag! We doorlopen het hele proces aan de hand van casussen. Naast de inhoud hebben we het ook over de wijze van communicatie en het geven van feedback. Dit oefenen we met een trainingsacteur.

 • Communicatie en feedback tussen de Opdrachtnemer en Opdrachtgever
 • Uitwerken van een casus
 • Toetsvoorbereiding
 • Opstellen van toetsvragen
 • Toetsuitvoering (audit)
 • Recapitulatie
 • Locatie: Ampt van Nijkerk
 • Berencamperweg 4, Nijkerk
 • Gratis parkeren op terrein.
sept 2022
Data
28 sept, 6 en 7 oktober 2022
Locatie
Ampt van Nijkerk
Berencamperweg 4
3861 MC Nijkerk
Investering
€ 1.495,= (excl BTW, incl. cursusmaterialen, catering) Let op: 1e dag: vr. 28 sept, 2e dag do. 6 okt. en 3e dag vr. 7 okt. 2022

Maak kennis met de trainer(s)

Marcel Polet
linkedin

Marcel Polet

Marcel Polet heeft ruim 25 jaar ervaring in kwaliteitsborging en -management. Hij is werkzaam in grote infrastructurele projecten waar werken onder kwaliteitsborging door de opdrachtnemer hand in hand gaat met risicogestuurde beheersing van contracten. Hij is actief in introductie en implementatie van deze werkwijze in de projecten. Marcel Polet is één van de meest ervaren trainers. Naast trainingen voor contractbeheersing in de bouw en infra-sector heeft hij ook trainingen verzorgd over contractbeheersing bij ICT-projecten.

Louis Jurjus
linkedin

Louis Jurjus

Louis Jurjus heeft ervaring in meer dan 20 UAV-GC projecten. Hij is daarnaast werkzaam als coach bij organisaties die willen gaan werken met geïntegreerde contracten. Hij heeft hierdoor ervaring met zowel kleinere als grotere projecten en kan die ervaring inbrengen in de training UAV-GC en Systeemgerichte Contractbeheersing. dat zie je terug in de waardering voor de trainingen die hij geeft, waar hij ook een negen krijgt voor "kennis van de trainer". Naast het geven van trainingen, is Louis werkzaam als contractmanager bij het centralisatieproject van Waterschap Rivierenland (44 miljoen, gemalen, persleidingen, zuiveringen) en het dijkversterkingsproject Randmeerdijken van Waterschap Vallei en Veluwe.

Betreft een 3 daagse training.

Eerstvolgende training 1e dag: vr. 28 sept, 2e en 3e dag: do. 6 en vr. 7 oktober 2022.

 • Dag 1: start 9:00u, afronding 16:30u.
 • Dag 2: start 9:00u, afronding 17:00u
 • Dag 3: start 9:00u, afronding 16:30u.
 • Gratis parkeren op terrein.
 • Inclusief: koffie/thee, lunch.
 • Inclusief: Cursusmap, materialen.

Reviews

Deelnemer open training, juni 2019

"Geeft helderheid en duidelijkheid welke stappen een goede SCB-er moet doorlopen" "ISO9001: van lege huls naar bewustwording van nut en noodzaak"

 

Deelnemer Havensteder, incompany, 2019

"Veel praktijkvoorbeelden gehad: erg nuttig" "Hands-on oefenen met trainingsacteur was heel leerzaam"

 

Deelnemer open training mei 2018

"Drie prettige en leerzame cursusdagen. Veel geleerd en veel nieuwe handigheden mee gekregen, op een duidelijke en prettige manier."

 

Joost Vermeesch (Peer Groep, deelnemer open training mei 2018)

Top: Enthousiasme van de cursusleiders! "Leerzaam en Verfrissend"

 

Review: Michiel ten Hove (Tennet) en Bert IJmker (Tennet) voor een kick-off bijeenkomst gebaseerd op het programma van de SCB training (2017)

Top: De variatie in de agenda tussen Luisteren en Doen en praktische toepassing met acteurs. Top: Het op een vriendelijke manier uitnodigen om 'eerlijk' antwoord te geven bij bijvoorbeeld het 'roddelspel'. Top: Meer duidelijkheid brengen in wat de 'houding en gedrag' bij ON en OG dient te zijn.

 

De training “InCompany” volgen?

Wilt u deze training graag binnen uw organisatie plannen? Stuurt u ons dan een bericht met een indicatie van het aantal deelnemers en eventuele specifieke wensen. Wij nemen contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

"InCompany” aanvragen

  Uw vraag liever persoonlijk toelichten?

  Schroom niet en neem contact met ons op via onderstaande telefoonnummers of e-mailadres.

  Steven: +31 (0) 6 11 60 46 84
  Louis: +31 (0) 6 17 45 41 95 
     
  E-mail: info@heleco.net
  Neem contact op

  Daarom trainingen van Heleco

  • Trainers uit de praktijk, met voorbeelden uit de praktijk!
  • Interactieve trainingen, je blijft bij de les.
  • Genoeg ruimte voor vragen en discussie.